Pemilik

My photo
Hidup kadang-kala terlalu absurd untuk diraikan.

Friday, June 17, 2011

Tetamu hati

Kalau tumitku sudah kematu
tiada lagi kupakai sepatuku
kakiku mengenal batu-batu
pasir yang terbakar
rumput yang menguning
lopak yang kering
angin gering.

Sedikit ketawa
bicara yang lemah
langkah yang patah
darah masih merah
ubun-ubun semakin pijar
lelah, rehat yang terbiar

Ketika bintang-bintang meludah cahaya
embun membasuh mata
langit tanpa suara
sepi dan halus
jiwa dan kudus

Ini hidup bukan menanti mati
tapi mati yang selangkah dari hati


Ini boleh jadi taipan terakhir sebelum aku pergi berehat panjang. Puisi di atas milik lelaki itu. Aku jumpa ketika menggodek-godek nama lainnya di google. Maaf ya kerna menampal tanpa izin. :)

20 comments:

Akulah Pak Lan said...

Gila stalker jugak kamu ya...hahah...same as me..super stalker..
thanks y i can smell kalau ada yang nak curang

EZAN IDMA said...

berehat panjang? mahu ke mana ya?

Benrauf said...

selamat beristirahat.

JARI YANG TERBARAI said...

selamat ;)

p/s: berehat tak semestinya kerna lelah kan...

Roza Ami Nanomiya said...

aku x paham

ghost writer said...

dapat dari hmetro ker nih..?hihi

pembaris said...

kalau dah boleh melangkah kecil dah kira ok...

syafiqakarim said...

sumpah best sgt.

yunk, nak pegi mana?

dreary dreamx said...

errrrkkk ... tolong fahamkan aku grrrrrr

delarocha said...

bahasa tinggi

Ries Lee said...

tak pecah kepala ker buat puisi?

#Kurn14d1 said...

ku buka lembaran usang
berisi kenangan nan mengenang
ku tatap indah cerita bunda
berkhayal teringat dahulu kala

Hati kecil bicara berkata
Hey, kau jangan menangis sengsara
Ku tatap indah mega merah
Ku bisikkan di hati yang terluka parah
Ya, aku kini bahagia memang begini adanya

sui nawi said...

bahasa baku mu yg indah lah Hana :)

syufaa said...

uikk..rht pnjg?
nk pi mne..huhu..

memoriusang said...

"Ini hidup bukan menanti mati
tapi mati yang selangkah dari hati"
Nice one..

cEro said...

woit! ape nih??
berehat ke mane ko???

hanaahmad said...

paklan : aku mmg stalker terhebat. haha. mampu memandang dari jauh sebenarnya. :)

ezan : berehat untuk menghirup udara lebih segar. now, sudah kembali.

benrauf : sudah selamat semuanya. makasih. :)

jari yang terabai : aku berehat kerna lelah yang panjang. :)

hanaahmad said...

ami : senyum, tak perlu kata apa-apa.

ophan bunjos : ya, betul la tu. kamu tak kisah bukan?

pembaris : alhamdulillah. sekurang2nya mampu hembus nafas.

syafiqa : pergi merehatkan otak. menghirup udara segar. dan sudah kembali. :)

hanaahmad said...

dreary dream : hehe. apaan sih?

delarocha : yang puisi itu mmg cukup tinggi. :)

ries lee : kau tukar nickname ke? puisi itu bukan milik aku. :)

kurni4di : manis itu puisi. kasi link pls.

hanaahmad said...

sui nawi : oh. terima kasih. masih kebiasaan sahaja. :)

syufaa : pergi bercuti. skg sudah kembali. :)

memoriusang : aku juga suka part yang itu. :)

cEro : pergi hirup nafas segar. dan aku sudah kembali. :)