Pemilik

My photo
Hidup kadang-kala terlalu absurd untuk diraikan.

Wednesday, August 10, 2011

Hingar


Mereka adalah orang-orang biasa yang punya sikap seperti kebiasaan yang lain. Hingar bingar di sekeliling dan cakap-cakap kosong itu adalah lumrah. Hidup berpaksikan kepada kata orang dan persepsi orang lain jadi ruji harian. Bising dan bingit. Aku juga manusia biasa. Kebiasaan mereka ini juga adakalanya menjadi santapan aku. Tapi, aku juga seperti kebiasaan mahu lari dari segala kebisingan dan kebingitan yang sering melalak di kiri-kanan cuping ini. Tertanya juga oleh aku, sampai bila kebisingan ini akan berhenti dari kebiasaan? Sampai bila agaknya mereka-mereka ini akan belajar senyap dan belajar untuk tidak mempedulikan lumrah orang lain? Orang-orang biasa seperti kita punya dugaan tersendiri, jadi jangan dicemuh kesusahan orang lain. Pandanglah pada diri sendiri, apa yang kita ada, apa yang kita lebih dan apa yang kita kurang? Boleh jadi ini masa mereka merasi perit hidup, masa kita? Pandang atas, dan yakinlah kita tidak punya kuasa untuk tahu. Kerna, Dia lebih maha mengetahui. Jangan dijaja dan dikeji. Jaga lidah dari kebiasaan mengumpat dan mengeji.

Dan aku bakal merindui saat-saat senyap dan sunyi.

34 comments:

Nur Aizureen Md Zahir said...

hyep : hingaqq org kedah kata..kehkeh ~!
moga2 mulut ini lari dari merasai situasi itu..
sgtlah rugi mengeji & mengata tatkala mulut insan lain dibasahi zikrullah :)

Waqheh said...

mungkin merekan akan sunyi sepi bila dah innalillah..

shandye. said...

senyap dan sunyi yang temporari hanya ketika lelap.

nikmat.

Far8 budak baik said...

hahaha aku selalu bljr tak
ley senyap senyap..
kene bising bising..
baru lahhh x ngantuk..
hahahaha kn ekeke

Akulah Pak Lan said...

jom duduk dalam gua..

hanaahmad said...

Nur Aizureen : insyaAllah.

Waqheh : semua orang akan melalui fasa itu.

shandye : itu memang lumrah bukan?

Far8 : ada masa aku perlukan waktu senyap dan sunyi.

Pak Lan : gua pun bising jugak bunyi dengung. hahaha

miss inna said...

senyap tu bila mereka sendiri merasai dugaan hidup yg tetiba dalam melanda dlm kehidupan mereka...

hanaahmad said...

miss inna : boleh jadi juga tu. :)

muhamad hanif said...

Err,


dalam istilah elektronik :

"hingar terjadi apabila satu frekuensi bertembung dengan satu frekuensi lain"


nampak bebena google nye yea ?



AHAHAHHAHAHA

hanaahmad said...

anip : hahahaha..nampak benor kaki google. haha

cEro said...

sabar adalah teras penyelesaian segala masalah..

delarocha said...

#sembang kencang tapi hampeh!!#

orang sebegitukah yang ada disekeliling kamu ketika ini?

~Cahaya Hati~ said...

aku sendiri sudah lari dari yang hingar itu...

tidak berminat melayan~

cikpepel said...

pening dengan bebudak kt skolah hari ni... waktu exam pun bcakap.habis exam bercakap.ulangkaji bercakap.tak letih ke cakap tak benti ni...hingaq~

ORLANDO AHMAD said...

selagi hidup, manusia takkan senyap...

ïêmå å¢klê§ said...

sangat2 xsuka bila sekumpulan remaja2 buat bising kat tempat awam.....

tieykah said...

aku mahu lari dari kehingaran itu

APi said...

jom lepak gua..
kompom sunyi.. =)

pembaris said...

lebihnya saya selalu adalah lemak

hanaahmad said...

cEro : penat dah bersabar. tiada had sudah.

delarocha : boleh jadi juga begitu. lebih tepatnya; orang yang suka mengumpat perihal orang lain.

cahaya hati : cuba lari tapi tetap dikejar.

cikpepel : budak2 memang tak boleh nak suruh diam. hehe

orlando ahmad : mati baru senyap ye dok?

iema ackles : kan, samalah.

tieykah : aku dah cuba lari, tapi masih dikejar.

api : gua pun bising gak, bunyi kelawar dan berdengung.

pembaris : lemak?

SYARIFF HAIKAL said...

ye ak sgt rindukan sunyi...ak juga bencikan mrk yg tahu mengeji..menyampaikan yg salah..mungkin mrk ini belum mengenal erti penyesalan..mungkin bila nikmat udah ditarik baru lah sejadah dicari...

sunyi itu kdg kala indah hana...

haikalblank said...

bisingan itu membingitkan, tapi kadangnya ia berguna dalam mencermin kita. ya, hanya kadang tapi lainnya bingit dan menghimpit kepala.

ceitt, aku lak berdialog sendiri di sini. haha

hanaahmad said...

syariff haikal : sunyi itu tersangatlah indah. tak pernah sekali aku nafikannya.

haikalblank : bingit tu perlu wujud ikut keadaannya juga. yang penting, hormati org lain sudah memadai bukan? :)

H.J said...

kekadang mengumpat tu syok jugak..aha

Cik Jannah said...

haha. hingaaqqqqq sungguh ! kadang2 mesti kita akan rindu time hingaqq tuh kan? :D

eLL said...

macam best ngumpat...
pose kurus weh

Far8 budak baik said...

mmg tak pandai nk update ker??
haha =p

sifu im said...

mengumpat memberi kepuasan apa..haha

Niena Pengembara Ilahi said...

lama xsinggah sinii.. hana sihat ? :)

hanaahmad said...

HJ : best tu memang besh tapi hailaa...susah nak cakap. haha.

cik jannah : kadang-kadang rindu juga tapi part umpat tu tak rindu. hehe.

eLL : sangat kurus. hehe.

Far8 : aah adik, memang tak pandai update pun macam kau kan hebat. lol~

sifu im : haha, susah nak mengiyakannya.

Niena : alhamdulillah sihat Hana. :)

RepublicAku said...

org macam ini seelok2nya di ajar macam mana nak buat blog...nanti dia faham .....keh3

stuck said...

senyap dan sunyi perlu jika kena dgan keadaan..=D

hanaahmad said...

RepublicAku : haha, kalau dia faham. kalau tak faham2 jugak? huhu.

stuck : iya, itu perlu. :)

Kepala Manchiss said...

ah. persetan. kadang dalam kes kes begini begitu. mendengar juga dikira iblis. jadi. jangan dibuang masa dengarin kata kata kosong.pui.